Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Guy Delisle: Shenzhen

Ihan aluksi hyvää kirjan ja ruusun päivää kaikille! Täällä tapahtui niin miellyttävästi, että hyvin suorien (eilen esitettyjen, ettei vaan pääse unohtumaan) vihjeideni jälkeen sohvapöydällä on kirja ja tulilatva!

Varsinainen ostoskirja oli itse asiassa George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarjan viides pokkari (vaikka en ole lukenut vielä edellisiäkään, uups....), mutta ostamisen pääasiallisena tarkoituksena oli saada (miehelle) Kyrön vain tänään yli 10 e kirjaostojen kanssa jaettu Miniä.

Mutta niin, luettuihin kirjoihin.
 
Kirjan nimi: Shenzhen
Kirjoittaja: Guy Delisle
Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 2010
Sivuja: ?  
Mistä minulle: Kirjastosta

 Viimeinen suomennettu, lukematon Delisle! Luin ja luetutin edelliset, Merkintöjä Burmasta ja Pjongjangin tiiviiseen tahtiin nekin.

Omalla tavalla syrjäinen ja eristynyt Shenzhen oli samanlainen kuin kaksi muuta Delisleä, mutta silti tietenkin ihan erilainen. Shenzhenin harmaaseen savusumuiseen tunnelmaan pääsi sukeltamaan vähintäänkin vaivattomasti. Kirja on rakenteeltaan ja idealtaan hyvin samanlainen kuin kaksi muutakin: Delisle kuvaa elämistään kummallisessa, länsimaiselle ihmiselle vieraassa kaupungissa. 

Shenzhen on jonkinlainen Kiinan Kouvola (sori): Harmaa kaupunki keskellä ei oikein mitään. Kaupungissa ei ole edes yliopistoa, eli nuoret, englannin kielen taitoiset ihmiset tuntuvat puuttuvan tyystin.
Shenzhenin tunnelma on paljon edellisiä suttuisempi: Jonkinlainen teollisuuskiinalaisuus todella välittyy sarjakuvasta! 

Kirja jaksoi taas ainakin hymähdyttää useammankin kerran. Jos jotain opin, niin sen, että sillä, missä päin Kiinaa asuu, on todella väliä. Shenzhen vaikuttaa olevan miellyttävyydeltään ja mielenkiintoisuudeltaan ainakin kiinaa osaamattomalle Pjongjangin luokkaa. Paitsi että saasteita on tuhatmäärin enemmän. 

Shenzhen ei tuonut yhtä paljon ahaa-elämyksiä kuin Pjongjang tai Merkintöjä Burmasta, mutta oli silti mielenkiintoista luettavaa. Suosittelen taas lämpimästi kaikille.

3 kommenttia:

  1. Meillä olikin sama Kirjan ja Ruusun päivän kirja, tuo Tulen ja jään laulu lähti tännekin!

    VastaaPoista
  2. Nuo kaksi muuta ovat kiinnostavampia paikkoina, Shenzhen on ehkä enemmän kirja siitä missä ollaan kun ei olla missään ja siihen liittyvässä vieraantumisessa. Viehättävä kirja, niinkuin nuo muutkin Delislet.

    VastaaPoista
  3. Norkku: Jes, mahtava maku ;). Ajattelin, että se ei ainakaan "mene hukkaan".

    hdcanis: Totta! Kaikki on tosiaan vain matkalla, eikä mikään vaikuttanut oikein pysyvältä. Mitään upeaa historiaakaan Shenzhenistä on kai tuhra etsiä. Tuo vieraantuminen on hyvä ilmaus tähän.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!