Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista

Kirjan nimi: Merkintöjä Jerusalemista
Kirjoittaja: Guy Delisle
Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 2012
Sivuja: 333
Mistä minulle: Kirjastosta
Muuta: Sarjakuva


Olen tunnustautunut Delislen faniksi jo aikaisemmin kolme häneltä suomeksi julkaistua sarjakuva-albumia luettuani. 

Kuva WSOY
Merkintöjä Jerusalemista on konseptiltaan periaatteessa aivan samanlainen kuin Shenzhen, Pjongjang ja Merkintöjä Burmasta. Delisle kertoo omakohtaisesti kokemuksistaa vieraassa maassa asumisesta. Hän raottaa kulttuuria ja politiikkaa omien arkikokemustensa kautta, pieniä tiedonmurusia pudotellen, mutta ilman hitustakaan opettajamaisesta otteesta tai saarnaamisesta. 

Tällä kertaa Delisle on matkalla koti-isänä, kahden lapsensa ja Lääkärit ilman rajoja -järjestössä työskentelevän vaimonsa kanssa. 

Jerusalem ja Länsiranta näyttäytyvät Delislen kirjassa vielä sekavampina ja tavallaan kiinnostavampina  paikkoina kuin olen aiemmin ajatellut. En ollut ennen kirjan lukemista tajunnut, miten monimutkainen yhdistelmä eri kulttuurisia ryhmiä ja kirkkokuntia alue on. Alueen jännitteet eivät tosiaan johdu vain kahdesta maasta, vaan paljon monimutkaisemmasta nipusta historiallisia tapahtumia ja ryhmiä. On päivänsä raamatun lukemiseen käyttäviä ääriortodokseja, juutalaisia, islaminuskoisia ja vaikka ketä muita. On Gaza, siirtokuntia ja historiallinen Jerusalem. Israel määrittää Jerusalemin ja Tel Avivin roolit toisin kuin suuri osa muuta maailmaa. Mitään täydellistä katsausta alueen kokonaistilanteeseen kirjasta ei todellakaan saa, eikä se tietenkään ole tarkoituskaan, mutta nyt minäkin alan ymmärtää, miksi asiat ovat alueella kuten ne ovat. 


Vaikka kirja on taattua Delisleä, oli siinä silti jotain uutta aiempiin sarjakuviin verrattuna. Piirrosjälki ja ruudut olivat ehkä aavistuksen aiempaa yksinkertaisempia. Tarinat olivat hieman totuttua lyhyempiä, tai ainakin ne tuntuivat siltä, mikä tosin saattoi johtua Delislenkin mainitsemasta vähäisestä piirtämisestä Jerusalemin-vuoden aikana. Tämä teki lukemisesta ehkä vähän silppuista. 

Merkintöjä Jerusalemista on kuitenkin aivan ehdottomasti lukemisen arvoinen teos, ja pidin siitä ihan yhtä paljon kuin Delislen aiemmistakin kirjoista. Miehellä on mahtava kyky ottaa lukija keskelle omaa arkeaan ja juurruttaa lukijan mieleen enemmän tietoa kuin vuosien uutiset samasta aiheesta ovat tuoneet. Toivon, että Delisle päätyy matkustamaan ympäri maailmaa tulevaisuudessakin ja sivistää lukijoitaan siinä samalla.


4 kommenttia:

  1. Tämä albumi on kiinnostanut jo pitkään, mutta kun luin Sahlbergin Herodeksen, on kiinnostus sen kuin kasvanut. Jerusalem on todellinen uskontojen ja kansojen sulatusuuni, mikä on kautta historian tehnyt siitä levottomuuksien kotipesän. Mielenkiintoinen albumi varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Elina, tämä on niitä harvoja "suosittelen ihan kaikille" -kirjoja (kuten kyllä Delislen muutkin teokset), mutta etenkin jos sinulla on vielä kiinnostusta alueeseen, saat kirjasta varmasti paljon irti! Mitään hirmu kattavaa katsausta se ei tuonut, mutta tällä kertaa Delisle mm. sivusi vähän avustustyön hankaluutta ja sitä, miten kriisialueilla lääkärit saattavat joutua tilanteeseen jossa tappelevat potilaista...

      Poista
  2. Delislen Pjongjang on ollut jo pitkään lukulistallani, mutta myös tämä kuulostaa todella kiinnostavalta. Sarjakuvien lukulistaltani löytyy myös Joe Saccon Palestiina, jossa myös Israelin ja Palestiinan arkaa tilannetta havainnoidaan länsimaalaisesta näkökulmasta. Voisi olla ihan mielenkiintoista lukea tämä Palestiinan kanssa rinnakkain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pjongjang kannattaa aivan ehdottomasti lukea! Burma on ehkä henkilökohtainen suosikkini, muta Pjongjang oli kyllä sellainen hyppy madonreijän läpi että huhhuh. Kiitos työstä Palestiina-vinkistä, kiinnostaisi lukea nyt alueesta lisää!

      Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!